NIEUWEGEIN WANDELT

De wandelsite van Nieuwegein

Deze foto geeft de sfeer van het seizoen weer.

| hoofdpagina | train(ing)ers | sportief wandelen | nordic-walking | cursus | voorjaarswandeling | sluizenwandeltocht | foto's | lid worden |


Sportief Wandelen 
Mensen moeten meer bewegen. Lichaamsbeweging is essentieel voor een gezonde leefstijl en helpt fitter en gezonder te worden. Wandelen is uitermate populair en voor vrijwel iedereen een geschikte vorm van lichaamsbeweging. Het is de makkelijkste manier om in beweging te komen en te blijven. Niet alleen voor gezonde jonge mensen, maar ook voor ouderen en mensen met een beperking. De sport kan tot op hoge leeftijd beoefend worden. Intensiteit en duur kunnen gemakkelijk worden aangepast zonder dat dit ten koste gaat van het wandelplezier. Bovendien is wandelen in vergelijking met vele andere sporten, een gezonden en veilige sport.
 
Wandeltips
Een goede voorbereiding is het halve werk. Wat doe je bijvoorbeeld bij slecht weer? Welke Schoenen passen het beste bij je voeten? Wat kan je onderweg het beste eten en drinken?   Het kan de wandelpret enorm bevorderen wanneer je jezelf goed voorbereidt!
 
Van te voren
Wandelen kost energie dus wandelen met een lege maag is niet aan te raden. Een paar tips:
Zorg voor een goed stevig ontbijt, vol koolhydraten en vitaminen.
Zorg dat je vooraf voldoende vocht drinkt. (water, thee, sportdranken)
Drink onderweg geen koolzuurhoudende dranken en geen alcohol. Eet onderweg b.v. fruit, soep of bouillon, brood met rookvlees. Drink niet te koud, vooral bij koud weer is warme thee erg goed. Drink tijdens de wandeltocht regelmatig, wanneer je dorst krijgt ben je eigenlijk al te laat!
 
Wat neem je mee?
Een rugzakje of heuptasje voor eten of drinken. Routebeschrijving en Regenkleding.
Verder die dingen die je nodig kunt hebben, zoals blarenpleisters (mocht het toch nodig zijn beter mee verlegen dan om verlegen), zonnebrandcrème, anti-muggenmiddel en eventueel toiletpapier.
 
Wat draag je?
Kies kleding waarin je goed kunt bewegen. Gemakkelijk zittende, niet knellende kleding. Kleed je naar de weersomstandigheden:
Bij koud weer: draag meerdere lagen kleding, zodat wanneer je het warm krijgt, laag voor laag kunt uittrekken.
Als het vriest: Een ijsmuts of band waarmee de oren eventueel kunnen worden afgedekt. Bij koude handen verdienen wanten de voorkeur boven handschoenen.
Bij regen: waterafstotend, winddicht en toch ventilerende kleding. Kies een lichte regenjas. Houd je lichaam droog en draag geen schurende kleding.
Bij warm weer: zonnebril, luchtige en ademende kleding, luchtige hoofdbedekking, zorg dat het niet knelt.

Schoenen
De basisuitrusting van een wandelaar bestaat uit een paar goede wandelschoenen. Bij het kopen van schoenen moet niet alleen gelet worden op de lengte van de schoen; de breedte en de hoogte zijn net zo belangrijk. De schoen is als het ware de inhoudsmaat en je voet de inhoud. Het moet precies in elkaar passen. Je ziet vaak dat het leer gaat rimpelen op de voorvoet. Dat komt doordat er teveel ruimte is tussen de bovenkant van de voet en de schoen. Koop schoenen die passen bij je behoefte en koop ze zeker niet te zwaar.
Wandelschoenen zijn ingedeeld in vier categorieën:
Groep A: lichte wandelschoenen voor vrije tijd op gebaande wegen,
Groep B: voor meerdaagse tochten met bepakking
Groep C: wandelschoen voor zware tochten in het hooggebergte
Groep D: stijgijzer vaste schoen voor extreme ijstochten, expeditieschoen.
Let er op dat je je voet goed afwikkelt in de schoen.
 
Sokken
Ook de keuze van sokken is erg belangrijk. Het zou zonde zijn om de aankoop van dure wandelschoenen teniet te doen door er vervolgens 'slechte' sokken in te dragen. Verwissel op een wandeldag niet van sokken, tenzij je schoenen en voeten goed afgekoeld zijn. Zijn ze dat niet, dan komen er beslist blaren. Dus liever alles aanhouden. Draag bij voorkeur sokken, zonder naden of stoppen en van niet te grove structuur. Zorg dat ze na het wassen zacht zijn.
 
Kleding
Net als goede schoenen zorgt de juiste wandelkleding ervoor dat u comfortabel kunt wandelen. Welke kleding geschikt is, hangt uiteraard af van de weersomstandigheden. Ook het gebied/terrein waar u wandelt speelt een rol.
Wandelt u alleen in de zomer, dan heeft u minder wandelkleding nodig dan wanneer u het hele jaar doorwandelt.
Belangrijke aspecten waarop u moet letten bij de aanschaf van wandelkleding zijn comfort (voldoende bewegingsvrijheid), functionaliteit (winddichtheid, waterdichtheid en ademend vermogen) en veiligheid.
 
Training
Een goed uitrusting alleen is niet voldoende. Ook voor de wandelsport moet getraind worden.Een verantwoorde training draagt bij aan een betere prestatie, draagt bij aan een grotere sportgenieting en vermindert het risico op blessures. Atverni geeft speciaal op deze sport gerichte wandelcursussen.
 
Voeding
Een onderwerp dat ook de nodige aandacht verdient is de voeding. Gezonde voeding draagt er aan bij dat de wandelaar de inspanning beter aankan, dat hij sneller herstelt en minder snel last krijgt van lichamelijke klachten. Een gezonde voeding levert de brandstof, essentiële bouwstoffen, vocht en beschermende stoffen voor het lichaam. Dit alles wel in de juiste hoeveelheden en de juiste samenstelling. Zo loopt een wandelaar die niet voldoende drinkt het risico dat hij zijn medewandelaars niet kan bijhouden of zelfs uitvalt. Een gebrek aan de juiste voedingsstoffen gaat ten koste van de fitheid en verhoogt de kans op blessures. Denk hierbij aan warm weer en (veel) transpiratie, hierbij is er niet alleen vochtverlies maar ook verlies je veel mineralen.
 
Veiligheid
Op het gebied van veiligheid en zichtbaarheid is voor de wandelaar niets wettelijk vastgelegd. Van essentieel belang is dat de wandelaar – met name bij donker weer en in de avonduren – gezien wordt. Hiervoor zijn zeer functionele hesjes verkrijgbaar.
Regel is in ieder geval dat u op de rijweg links loopt en daardoor het tegemoetkomende verkeer goed kunt waarnemen.

 
Blessures voorkomen
Wandelen is een sport waarbij weinig piekbelastingen op het lichaam uitgeoefend wordt, maar dat wil niet zeggen dat je geen blessure op kunt lopen. Let daarom op de volgende zaken:
Houding, loop ontspannen en rechtop. Plaats je voeten recht naar voren en wikkel de voeten goed af. Laat de armen ontspannen meegaan met het wandeltempo.
Warm worden: ga nooit te snel van start, loop eerst een rustig tempo, geef de spieren de gelegenheid warm te worden.
Advies: wanneer je last hebt van een blessure, neem eerst rust, wanneer het niet overgaat of wanneer de blessure terugkomt, raadpleeg dan een arts. Wacht hier niet te lang mee!
Blaren: een van de meest voorkomende euvels is de blaar; loop nieuwe schoenen daarom goed in, ga niet direct met nieuwe schoenen een tocht wandelen.

Nog een paar tips...
Loop niet aan één kant van de weg, maar wissel, vooral bij bolle wegen. Houd je echter wel aan de verkeersregels. Buiten en binnen de bebouwde kom zoveel mogelijk aan de linkerkant van de weg lopen, zodat je het verkeer ziet aankomen en zij jou.
Laat niets van waarde in je auto achter als je gaat lopen.
Zet de neus van de voet in de looprichting en wikkel de voet goed af. Neem niet te grote of te kleine passen. Je moet ontspannen lopen.
Zorg voor een constant ritme. Regelmatig is belangrijker dan snelheid.
Na afloop kun je eventueel je spieren wat losser maken door oefeningen of een flinke warme douche of bad te nemen.
Wanneer je tochten gaat wandelen doe je er verstandig aan om het rustig en met regelmaat op te bouwen, dit voorkomt dat wandelpret omslaat in wandelellende.
Begin niet te snel. Wanneer je start met een wandeltocht begin dan langzaam zodat je spieren rustig warm kunnen worden, wanneer deze warm zijn verhoog dan je tempo.
Zorg ervoor dat je altijd wat contant geld op zak heeft: chippen en pinnen kan nog lang niet overal.
Zoek mooie en gevarieerde routes. Kies elke keer een andere route uit. Bijvoorbeeld steeds in een andere provincie. Ook kun je verharde en onverharde wegen afwisselen, of vlakke en heuvelachtige omgeving.
Slecht ogen? Denk aan je leesbril om de routebeschrijving onderweg te kunnen lezen.
Loop met iemand samen. Tochten lopen met een collega-wandelaar, die hetzelfde wandeltempo prettig vindt, kan erg gezellig zijn. Hierdoor wandel je meer ontspannen. Ieder heeft een eigen tempo, zorg dat je niet in een te hoog tempo loopt, anders merk je aan paar kilometers dat het minder gaat.
Bij gebrek aan wandelmaatje, neem de hond mee. Heeft er niemand zin of tijd om met je mee te gaan en heb je wel een hond, neem deze dan mee, hij heeft altijd genoeg energie. Informeer vooraf of honden zijn toegestaan in het gebied waar je gaat wandelen.
Eet voldoende. Wanneer je intensiever gaat wandelen is het belangrijk dat je voldoende eet.
Het is belangrijk om over voldoende 'brandstof' te beschikken wil je de route op een prettige manier uitlopen.
Tijdens de routes zie je vaak de meest schitterende landschappen. Vergeet je fotocamera dus niet en plaats ook eens een leuke foto op Nieuwegeinwandelt.nl.
 
Tot slot.
Waarschijnlijk ten overvloede: heb respect voor de natuur en verstoor de rust niet.
Beschadig niets, dat geldt voor de planten die je onderweg tegenkomt maar ook voor andermans eigendommen.
Sluit zo nodig hekken en/of (prikkel-)draadscheidingen.
Blijf zoveel mogelijk op de aangegeven paden.
Niet roken in bos en hei.
 


bijzondere sites
Atletiek Vereniging Nieuwegein
Wandelsportbond KNBLO
Wandelsportbond NWB
Fiets en Wandelsites
Wandelen in Beeld
De Reisplanner
Wandel Fit
Er op uit

contact nieuwegeinwandelt
nieuws
Ons Wandelprogramma
Ledenpagina
Steun ATVERNI.

Sinds deze maand heeft ATVERNI een bord van 100.
Je kan op dit bord een plaatsje kopen voor 100 euro per jaar.
Hiermee steun je de vereniging in de uitbreiding van het clubgebouw.
































































































ga naar boven
NaarAtverni Deze pagina is onderdeel van de atletiek vereniging nieuwegein en is op 25 januari door peter bijgewerkt.